Päiväni kuvina.

Päiväni kuvina.

Päätin että julkaisen seuraavan tekstini kuvina meidän verensokerisensorista otetuilla kuvakaappauksilla ja jätän sun mielikuvitukselle tilaa.
Laitan alle muutaman ehdotuksen mitä näissä olisi voinut tapahtua ja annan sun miettiä itsekseen.
Tällä haluan näyttää miten paljon pienen pojan sokeri voikaan heitellä päivän aikana tai jopa viikon. Mitkä asiat siihen vaikuttaa ja miten vaikea niitä on saada pysymään tasaisena vaikka muuta ei yritetäkään.

Kertaus on opintojen äiti joten muistutan ennen kuvien katsomista vähän verensokerista yleensä.

Normaalisti verensokeri heittelee 2mmol verran ennen ja jälkeen ruokailuiden. Eli jos verensokeri on ennen ruokaa ollut 5.2. saattaa se olla tunti ruoasta vaikka 6.8.
Jos Sokeri jostain syystä on mitattuna "terveeltä" ihmiseltä yli 11 on selkeää että sokeritasapaino on pahasti pielessä ja tutkimukset on tarpeellisia ja mahdollinen diabeteshoidon aloittaminen ajankohtaista.

Jos unohdat kiireessä syödä tänään lounaan tai vaikka iltapalaksi tulee vapaailtana mässyteltyä kauhea ähky on sun elimistö sellainen että se korjaa tilanteen itse. Haima on  elin joka havaitsee näitä muutoksia ja pystyy vapauttamaan ähkyn aikana insuliinia ja nälän iskiessä glukagonin pääsyä elimistöön jotta sinä vältyt pahalta ololta, tajuttomuudelta, hengenvaaralliselta happomyrkytykseltä, kuolemalta.
Sisun haima ei.
Tulee päivä kun haima ei enää tee sitä ollenkaan.
Ykköstyypin diabeetikon haima lakkaa toimimasta.
Meillä toistaiseksi on havaittavissa kausia kun haima heräilee vielä enempikin ja laittaa meidän kaikkien pasmat sekaisin, mutta kukaan ei tiedä kauan.. Viikon, kuukauden. . aika näyttää.
Tosia asia on että Pikkuhiljaa annoskoot insuliinia lisääntyy.
 Tätä aikaa kun haima vielä toimii osittain kutsutaan honeymooniksi. Ei ihan sama asia kuin hääyön jälkeen mutta hieno asia Sisulle.

Siksi on siis elintärkeää että Sisu saa insuliinia ulkokautta, apteekista. Insuliini valmistetaan synteettisesti tehtaalla, kun taas ennen se oli eläinperäistä.
Ilman tätä ihmettä ei Sisu voisi taistella edes päivää diabeteksen kanssa. Kauhea on ajatella aikaa ilman lääkkeitä.

Normaali verensokeri siis on 5-8 välillä. Riippuen siitä onko se mitattu paastona vai ruoan jälkeen.

Kuvissa oikealla pystyssä on verensokeritaulukko ja alhaalla kulkee kellonajat. Punainen raja on 4.0 ja keltainen raja on reilu 11. Alussa pidin rajoja paljon isompina, pikku hiljaa pystyn vaatimaan jo enemmän. Iso numero kertoo kuvanotto hetken verensokerin joka päivittyy viiden minuutin välein. Kun taas nuoli vieressä kertoo verensokerinsuunnan. Ylös, alas, loivasti ylös tai loivasti alas. Nämä on meidän parhaat työkalut.

Noh pieni katsaus meidän Sisun sokereihin tulee tässä:

Tämä kuva on viime viikolta. Iltapala syötiin kello 18 ja laitettiin oikea määrä insuliinia. 
Miksi luulet että verensokeri nousee näin myöhään? 
Onko Sisu syönyt salaa? 
Onko joku ruoka sellainen mikä voisi nostaa sokeria myöhemmin? 


Tämä kuva on samana yönä otettu kello 4 aamuyöllä kun olin valvonut käytännössä koko yön. Olen pistänyt lapseen insuliinia normaalia isompia annoksia tunnin välein 2 asti yöllä. Mikä tähän on syy?
PIZZA. Tai siis pizzan kuoret. Sen sisältämä rasva alkaa Sisulla vaikuttaa keskimäärin vasta parin tunnin kuluttua syömisestä.  Muita hyviä rasvaa sisältäviä on ranskalaiset, munkki tms. 


Tässä on ilta kun iltapalan jälkeen verensokeri ei vaan noussut millään. Insuliinia pistettiin niin kuin ennenkin mutta jouduttiin syödä tuplasti enemmän eikä verensokeri silti noussut Miksi? 
Miksi se Sokeri nousi sitten klo 20 jälkeen? eikä laskenut taaskaan millään ennen puolta yötä. 

Kasvuhormoni. Tuo iltojen kauhu joka estää insuliinia vaikuttamasta. Meillä hyväksi todettu odottaa pari tuntia jolloin alkaa rauhoittua. 


Tässä Sisu halusi aamupalaksi muroja.. maidolla. Maito ja murot on kiva yhdistelmä joilla taatusti verensokeri nousee vaikka pistäisi minkä verran tahansa insuliinia. Sitten ei odotettu tarpeeksi kauan insuliinin piston jälkeen ennenkuin Sisu sai lounasta jolloin sokeri nousi nousemistaan. 


Tiedätkö mitä tässä syötiin välipalaksi? 

BANAANI. Banaani nostaa verensokeria kuin raketti. 🤦🏼‍♀️


Tässä on esimerkkinä eräs 24h. Tämä päivä on ollut kauheimpia muutoksiltaan mutta esimerkkinä siitä miten isoja vaihtelut voikaan olla. Korkeaa ja matalaa. Isoja laskuja ja nousuja. Juuri niitä mitä pitää vältellä. 


Tässä olen erityisen tyytyväinen tasaisuuteen. Mutta tämä ei ole ihanne. Olisiko tässä ollut oma haima hereillä? 
Tässä se mistä ylempänä kerroin. Kun pumpun insuliini on liikaa koska oma haima on halunnut itse tuottaa insuliinia myös. 

👑
Yksi kauhea yö muiden kauheiden joukossa. 

Tässä taas hetki kun Sisu on nukahtanut. 


12 tuntia. Ilta ja yö. Mikä näitä öitä oikein vaivaa? ? 
Illankoittoilmiöksikin kutsuttu kasvuhoronipyrähdys. 






24 tuntia. Aika täydellisyyttä hipova jo meille koska vain, yksi, rajanylitys 😅

Tämän jälkeen tuli teksti "MATALA" Näitä on ollut useita. Kun Sisu käpertyy tuolin alle makaamaan tiedetään että nyt on kiire. Tässä ei ole pistetty insuliinia joka olisi johtanut tähän tilanteeseen. 


"MATALA"  Korjataan ihan vähän! 

Näissä näkee sen miten tärkeää on jatkuva seuranta ja hoito. Ilman tätä verensokeriseuranta laitetta moni näistä muutoksista jäisi huomiotta. Pitää olla kiitollinen että näitä laitteita on saatavilla. Kaikille. 

Nyt tähän loppuun haluaisin vielä vinkata tästä: 

https://www.diabetes.fi/diabetes/lapsen_ja_nuoren_diabetes/taaperon_diabetes

Käyhän lukemassa ja katsomassa video. Se on meidän superSisusta ❤️
Diabetesliitto tekee arvokasta työtä! 
Pidetään huolta pienistä! 

<3: Ona


Kommentit

  1. Hei Ona, kiitos kun jaksat tehdä taaperon diabetesta näkyväksi, vaikka arkenne on isoja haasteita täynnä. Mahdollisimman tasaisia sokereita Sisulle ja valoisaa kevättalvea koko perheelle!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit